• Język:
  • PL
  • EN
  • RU
  • SK
  • UA

Dlaczego warto stosować KOKCIDIN® w profilaktyce Kokcydiozy?

KOKCIDIN® jest  unikalną, odpowiednio dobraną kompozycją naturalnych ekstraktów roślinnych o działaniu profilaktycznym przeciw kokcydiozie.
KOKCIDIN® wykazuje również działanie bakteriostatyczne oraz immunostymulujące. Skład produktu został opracowany i przebadany przez zespół naukowców z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach. KOKCIDIN® jest odpowiedzią na problem narastającej oporności pierwotniaków na kokcydiostatyki oraz na oczekiwania konsumentów w odniesieniu do jakości mięsa drobiowego i jaj.


PRZEZNACZENIE
KOKCIDIN® przeznaczony jest dla wszystkich gatunków i grup drobiu. Można go stosować w  każdym okresie odchowu, gdyż nie wymaga okresu karencji.

SPOSÓB UŻYCIA
Podawać wraz z wodą pitną lub do paszy pełnoporcjowej
 
STOSOWANIE
wszystkie gatunki i grupy produkcyjne drobiu
  1. do wody - 1L na 1 tys. L wody pitnej
  2. do paszy - 1L na 500 kg paszy pełnoporcjowej

WŁAŚCIWOŚCI
KOKCIDIN® stanowi  skuteczną ochronę kurcząt brojlerów przed zachorowaniem w warunkach  umiarkowanej ekspozycji organizmu na kokcydia, jak również łagodzi przebieg choroby przy silnej inwazji pierwotniaków. Dodatkową korzyścią jest pozytywny wpływ fitogenicznych składników produktu na jakość mięsa i jaj.

Czosnek pospolity (Allium sativum)
  1. działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwpierwotniacze i przeciwwirusowe
  2. właściwości immunostymulujące
  3. zwiększenie sekrecji enzymów, działanie żółciopędne oraz stymulujące pracę jelit
Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)
  1. właściwości odkażające, przeciwzapalne i rozkurczowe
  2. pobudzanie sekrecji soku żołądkowego i wytwarzania żółci
  3. działanie przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze oraz zdolność wiązania szkodliwych produktów przemiany materii
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
  1. właściwości wspomagające układ odpornościowy
  2. zwiększenie aktywności limfocytów oraz wzrost produkcji cytokin
  3. wspieranie organizmu podczas szczepień
Rozmaryn (Rozmarinus officinalis)
  1. właściwości antyoksydacyjne i aseptyczne
  2. regulowanie funkcji trawiennych
Szałwia (Salvia officinalis L.)
  1. działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  2. ograniczenie nadmiernej fermentacji w jelitach
Tymianek (Thymus vulgaris L.)
  1. działanie antybakteryjne, przeciwbiegunkowe oraz przeciwzapalne
  2. usprawnienie wchłaniania składników pokarmowych
  3. ułatwienie oddychania


PROFILAKTYKA KOKCYDIOZY
Odchów wielkofermowy sprzyja rozprzestrzenianiu się infekcji bakteryjnych, wirusowych i przede wszystkim pierwotniaczych. Nie jest możliwym tucz bez zastosowania profilaktyki kokcydiozy, której celem jest ograniczenie rozwoju pasożytów w jelitach gospodarza i zahamowanie rozprzestrzeniania się poprzez zmniejszenie wydalania oocyst w kałomoczu. KOKCIDIN® jest skutecznym rozwiązaniem w profilaktyce kokcydiozy dla ferm o umiarkowanym stopniu skażenia kokcydiozą i idealnym uzupełnieniem profilaktyki chemioterapeutykami  dla ferm o dużym zanieczyszczeniu oocystami w kurniku.
 
Wpływ rodzaju profilaktyki przeciw kokcydiozie na wydalanie oocyst w kałomoczu kurcząt brojlerów* (tys. w 1g kałomoczu)


POPRAWA PRZYROSTÓW
Na skutek rozwoju kokcydiozy następuje upośledzenie czynności trawiennych i obniżenie przyswajalności składników pokarmowych. Zwiększone padnięcia oraz ograniczone przyrosty wpływają na zmniejszenie sukcesu ekonomicznego hodowcy drobiu. KOKCIDIN® pomaga osiągnąć wyższe przyrosty i lepsze wykorzystanie paszy przez co znacząco poprawia wskaźnik efektywności odchowu.
 
Wpływ rodzaju profilaktyki przeciw kokcydiozie na wskaźnik efektywności odchowu (WEO) kurcząt brojlerów*


WZROST ODPORNOŚCI NA STRES OKSYDACYJNY
Wzrost intensywności odchowu, zmierzający do uzyskania masy ciała na poziomie 2600 g w 42 dniu życia sprzyja rozwojowi stresu oksydacyjnego. Jest to proces uszkadzania komórek przez wolne rodniki w wyniku przekroczenia możliwości antyoksydacyjnych organizmu kurczęcia. Uszkodzona komórka nie jest wstanie pełnić swych właściwych funkcji metabolicznych. Wolne rodniki powstają w każdej żywej komórce organizmu w wyniku przemiany materii, dotyczy to zwłaszcza fizjologicznego procesu oddychania.

KOKCIDIN® dostarcza dodatkowych naturalnych antyoksydantów - substancji neutralizujących wolne rodniki - w postaci polifenoli, które uzupełniają pulę przeciwutleniaczy organizmu i podnoszą odporność organizmu na stres oksydacyjny.
Zastosowanie KOKCIDINU® zwiększa odporność na infekcje poprzez ochronę komórek systemu immunologicznego, szczególnie wrażliwych na wolne rodniki.

Dlaczego warto stosować KOKCIDIN® w profilaktyce Kokcydiozy? 
  1. nie wymaga karencji, można stosować przez cały okres odchowu
  2. nie odnotowano oporności kokcydii na substancje czynne zawarte w wyciągach roślinnych
  3. dodatkowo wykazuje działanie bakteriostatyczne i immunostymulujące
  4. jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy
  5. zwiększa wykorzystania paszy i poprawia przyrosty
  6. powoduje wzrost wydzielania żółci
  7. zwiększa aktywność enzymatyczną błony śluzowej jelit
  8. płynna forma umożliwia szybkie włączenie do żywienia